Zelf een website maken in 6 stappen

door | 4-04-2022 | Website maken

Een website maken doe je met gemak zelf. Zeker wanneer je een snelle leerling bent.

Vraag jezelf eerst af wat voor jou belangrijk is. Wat je wilt dat jouw website allemaal kan.
Doe goed onderzoek voor het design. Hoe wil jij dat jouw website eruit komt te zien?
Vervolgens ga je kijken wat er beter bij je past als het gaat om de builder/hosting.

Inhoud
Alles-in-een websitebuilders
Een website maken met WordPress
Liever uitbesteden?

Alles-in-een websitebuilders

Ben je blij met een alles-in-een website en speelt het maandelijkse tarief voor jou daarin geen rol? Dan kan een builder als wix of squarespace voor jou een goede keuze zijn. Hiermee is een website maken peace of cake. Er zijn thema’s beschikbaar die je kunt aanpassen naar de stijl van jouw bedrijf. Plaats de teksten en de afbeeldingen. En je hebt jouw website zelf gemaakt.

Wil je echter door de jaren heen groeien? En moet jouw website daarin mee kunnen groeien?
Een kant en klare websitebuilder kan in dat geval voor wat beperkingen opleveren.
Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van jouw website. Dit is bij veel van dit soort builders (bijna) niet mogelijk. Ook zijn de zoekmachines niet dol op dit soort websites. Deze worden vaak weinig tot niet geïndexeerd.

Een website maken met WordPress

Ben je benieuwd hoe jij zelf een website kan maken met WordPress?

Volg dan deze 6 stappen.

  1. Domeinnaam
    Kies om te beginnen een domeinnaam. Houd deze simpel en doelbewust. Je domeinnaam is het handigst om aan te schaffen bij de hostingpartij voor je website.

  2. Webhosting
    Kies de juiste webhosting voor jouw website. Er zijn voldoende mogelijkheden om jouw website onder te brengen. In de blog Hosting vertel ik je waar je op moet letten bij het kiezen van jouw hosting.

  3. WordPress installeren
    De installatie vindt plaats op het account van de hosting. Zodra de installatie klaar is, kan je beginnen met jouw WordPress website.

  4. Kies de juiste software
    Om jouw website te kunnen opbouwen zonder veel kennis te hebben van coderen, zijn er veel mogelijkheden.

    – Content editors
    WordPress heeft standaard Gutenberg ingebouwd. Dit is een content editor. Hiermee kan je van alles op je pagina plaatsen. Echter heb je niet veel vrijheden als het gaat om design. Daar komt nog bij kijken dat je de bewerkingen aan de “achterkant” van je website doet. Je kunt dus niet zien hoe de website er aan de voorkant uit komt te zien terwijl je bezig bent. Goed voor het maken van bijvoorbeeld een blog website.

    – Pagebuilders
    Met een externe pagebuilder heb je die vrijheid wel. Enkele voorbeelden zijn Divi, Elementor, Beaver Builder, enzovoorts. Met deze software kan je je pagina’s bouwen aan de voorkant van je website. Je ziet dus gelijk hoe jouw website eruit komt te zien voor jouw bezoekers.
    Je kunt thema’s installeren of een pagina helemaal zelf opbouwen. Er zijn genoeg filmpjes op youtube te vinden. En met een basis cursus kan je het prima zelf doen.

    – Thema’s
    Er zijn genoeg leuke thema’s te vinden die je kunt kopen en installeren om zelf je website te maken. Bekijk wel goed de installatiegids die erbij geleverd wordt. Met de stappen die hierin worden uitgelegd, is het niet moeilijk om het thema te installeren.
    Heb je hier liever hulp bij? Bekijk hier de mogelijkheden.

  5. Website maken
    Na het kiezen en installeren van jouw software, gaat de pret beginnen.
    Je hebt al onderzoek gedaan naar het design. Nu ga je dat design toepassen op jouw website. Uiteraard met de huisstijl van je bedrijf. Simplicity is key, dus maak het jezelf niet te lastig.

  6. Plugins
    Het mooie van WordPress is dat er veel plugins beschikbaar zijn om jouw doel te bereiken. Denk aan het plannen van een afspraak, het maken van een webshop, jouw portfolio. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Liever uitbesteden?

Heb je weinig tijd? Of kom je er zelf niet uit?
Dan nodig ik je uit voor een kennismaking.
Ik help je met liefde.